Haber

Okul Çantası Tamir Dönemi Başlamıştır. Çantacı: “Buranın bu aralar insan kaynağına ihtiyacı var. 54 yıldır sektörün içindeyim. Bu kadar rezillik görmedim”

Haberler: GÜLARA SUBAŞI / Kamera: MOVE Ladin FİYATI

Yaklaşan yeni eğitim-öğretim yılına haftalar kala başlayan okul alışverişi dönemine rağmen satışlarda sakinlik yaşanıyor. Okul çantası fiyatlarının 700-800 TL’ye ulaşmasının ardından aileler eski çantalarını tamir ettirerek kullanmaya başladı. Ankara Bağcılar Caddesi esnafı Murat Çiftçi, “Geçen sezona göre yüzde 100 fiyat artışı var. Artık burada insanların kaynamasına ihtiyaç var. Bakın sokak boş. Haftaya okullar açılıyor, bir şey yok” dedi. 10 gün kaldı. Demek ki vatandaş gelmiyor, gelmiyor. Tamirciler dolu, tamirciler. “Ben 54 yıldır bu sektördeyim. Hiç bu kadar rezalet görmemiştim. Ne yapacağımı bilmiyorum, bilmiyorum” dedi. Çanta tamircisi olan Murat Altuntaş, yaşanan zulmü şu sözlerle özetledi: “Bir çantanın fiyatı 700-800 lira. Bu nedenle insanlar satın alamıyor. Alım gücü düştü. Artık insanlar eskileri söküp tamir ediyorlar” dedi. Ankara Ayakkabıcılar ve Çantacılar Genel Odası Esnaf ve Sanatkarlar Odası Hüseyin Uzun ise, “Sinek avlıyorlar. Bugün esnafın çoğu iş yapabiliyor olabilir ama biz Aralık-Ocak ayını düşünüyoruz, çoğu iş yeri kapalı olacak” dedi.

2023-2024 eğitim öğretim döneminin ilk zilinin çalmasına günler kala veliler kırtasiye ve okul çantası alışverişine başladı. Gelen zamlar, yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki dalgalanma okul çantalarını da vurdu. Ankara Ulus Bağcılar Caddesi esnafı, Ankara Halk Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Hüseyin Uzun ile çocukları için çanta alışverişine giden veliler, yaşadıkları sıkıntıları ANKA’ya anlattı. HaberlerAjansa açıklamalarda bulundu.

BUGÜN BU YERİN İNSANIN KAYNAMASINA İHTİYACI VAR. 54 YILDIR BU SEKTÖRÜN İÇİNDEYİM. HİÇ BU KADAR KÖTÜ BİR ŞEY GÖRMEMİŞTİM”

Bağcılar Caddesi’nde esnaf olan Murat Çiftçi ise piyasayı şöyle değerlendirdi:

“Müşteri maalesef değerli olduğunu söylüyor. Perakendede satışlar zayıf, toptanda yeterli. Önceki döneme göre yüzde 100 fiyat artışı var. Bu da piyasayı etkiliyor. Sektörde iş yok. perakende.Bizden toptan almaya gelenler de iş yok diyor.Şimdilerde burada insan kaynağına ihtiyaç var.Görüyorsunuz sokak boş.Önümüzdeki hafta okullar açılıyor, hiçbir şey kalmadı, 10 gün kaldı. Çanta söz konusu olduğunda Ankara’nın gözbebeği burası. Aradığınız her çantayı burada bulabilirsiniz. Valizinizden kemerinize, cüzdanınıza kadar her şey bizim sokağımızda mevcut. , mekanikçiler çok işinin ehli. 54 yıldır bu sektördeyim, böyle bir rezalet görmedim, hiç görmedim, çok düşük, ne yapacağımı bilmiyorum, haftada sadece bin lira alıyor. Sigortalı 4-5 bin lira yemek harcıyor, bir kalfanın ayda 30 bin lira masrafı var, bu parayı nasıl ödeyecek, işe yansıyacak.”

BU YIL PAZAR BİRAZ İSTİKRARLI”

33 yıldır çantacılık sektöründe çalıştığını söyleyen bir diğer esnaf ise şöyle konuştu:

“Bu sene piyasa biraz sakin gibi. Geçen seneye göre poşet fiyatlarında yüzde 80-85 fark var. Toptan 120 liraya sattığımız mal şu ​​anda 220 lira.”

EMEKLİ 7 BİN 500 LİRA ALDI. KİRALAYIN VEYA ÇOCUĞUNUZUN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYIN”

Ekonomik durgunluğun nedenini fiyatların yüksek olmasına bağlayan çanta satıcısı, şunları söyledi:

“Geçen seneye göre hareket az. 100 liradan 1000 liraya kadar çantalar var. Bir emekli 7 bin 500 lira aldı. Kiralasın mı, çocuğunun ihtiyacını karşılasın. Çok zor, kurallar çok zor. Ağır. Bu ister istemez işe yansıyor. Sakinliğin sebebi de bu.”

TİCARET NEREDEYSE DURMAK ÜZERE. SATIŞ İÇİN FİYATLARI UYGUN TUTTUK AMA İNSANLAR HİSSETTİYOR”

Yönetici Selahattin Akgün de şunları söyledi:

“1997 yılından bu yana 26 yıldır bu mesleğin içindeyim. Bu dönem çok yavaş, sakin geçiyor, ticaret neredeyse durma noktasına geldi. İnsanların alım gücü yok. Daha çok tamir etmeye yöneliyorlar. Okul çantası olsun, valiz olsun, insanlar çantalarını tamir ettirmeye çalışıyorlar, tamir edip o şekilde kullanmaya çalışıyorlar, idare etmeye çalışıyorlar, çok az insan yeni çanta almaya çalışıyor, enflasyon çok arttı ama insanların maaşları bu kadar artmadı. Fiyatları çok yüksek buluyoruz, nedeni alım güçlerinin olmaması. Sıradan çanta fiyatları reel piyasadaki fiyatlara göre çok ucuz. Biz de fiyatlara alışamadık. Kâr oranlarımız çok düşük. Eskisi gibi kâr etmiyoruz. Fiyatları satılsın diye makul tutuyoruz ama makul tutsak da insanlar yine de yüksek buluyor. Bir litre akaryakıt 40 lira. Bu işler de arabayla taşınıyor, tren, uçak veya gemi. yansıtır.”

“ONARIMDAN SONRA ’20 LİRA VERİN’ DİYORSUNUZ. ‘ÇOK 5 LİRA YETER’ DİYORLAR”

Çanta tamircisi Murat Altuntaş şunları söyledi:

“Böyle bir çantanın fiyatı 700-800 lira. O seviyede insanlar alamıyor. Alım gücü düştü. Malzemelerin fiyatları arttı. Çanta fiyatları arttıkça insanlar alıp götürüyor. eskileri tamir ettiriyoruz. Elimizden geldiğince vatandaşa yardımcı oluyoruz, dikiyoruz. Tamir fiyatları çantaya göre değişiyor. Çoğu zaman 20-25 lira alıyoruz, fazla alamıyoruz. İnsanlar geliyor Tamir edip fiyatları görün. Ne yapsınlar? Gerçekten çok sıkıntı. Elektrik, elektrik, vergi, kira artınca nasıl alacağız diye şaşırıyoruz. Okul döneminde biraz daha artış olur. Olur. Toptan fiyata satamadığımız için okul çantalarına giremedik, fiyatlar o kadar yükseldi ki biz bile alamadık, yükselince eski çantalarımızı satıyoruz, kendi çantalarımızı üretiyoruz. Tamir ederek katma değer üretiyoruz, aynı zamanda teşvik ediyoruz, tamir ettikten sonra diyorsunuz ki ‘Bana 20 lira ver’ diyorlar. ‘Bu çok, 5 lira yeter’ diyorlar. Ama tek personel yok, vergi var, para kazanacağız, alım gücü zor olunca insanlar buradan çıkarmak istiyor, biz de işin içine bakmaya çalışıyoruz, bu çanta hazır mesela, 10 liraya alırız. 20 lira dersen adam ‘ne diktin’ der. 10 lira alırız. Bu çantanın yan körüklerini değiştirdik, ben yapmadığım için getirdiler’ Hiç param yok. Yeni okul çantasının fiyatı şu anda 1000 TL. Üstelik beslenme çantası da var, içen de var. Çocuk hevesli, benimki de güzel olur diyor. Annesi babası yardım edemiyor. ama ben de alayım diye ama şu anda orijinal çanta 1000 lira, sıfır olmayanlar da 500 liradan başlıyor, herkesin bütçesine göre…

“AT, YENİ SÜRESİ ARTIK BİTTİ. ALIM GÜCÜ DÜŞTÜĞÜ İÇİN YENİSİNİ ALAMIYORUZ. TAMİR İLE KUSURLARI GİDEREREK ESKİSİNİ KULLANMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Bu mesleğin üzerinden yaklaşık 30 yıl geçti. 2006 yılında mağaza açtım ve o tarihten bu yana bu mesleği sürdürüyorum. Artık insanlar daraldı. Asgari ücret 12 bin lira. O kişinin 12 bin lirası olunca ne yapacak? Bırakın elektriği, suyu, kirasını bile ödeyebilse mutlu olurdu. Kiralar şu anda çok külfetli. O yüzden bu sisteme bir çare bulmaları gerekiyor. Topu oyuna sokup yenisini alma dönemi bitti. Bunlar geride kaldı. Sahip olduğumuz her şeyin en küçük parçasına kadar kıymetini bilmemiz gerekiyor. Bunu insanlar yapıyor. Alım gücü düştüğü için yenisini alamıyoruz. Ufak tefek hataları tamir ederek, düzelterek eskiyi kullanmaya çalışıyoruz. Bu eserleri 2 yıl önce toptan almıştım. Bu yıl yenisini alamadım. Yenisini alıp müşteriye satamayız, tanıtamayız. Bu yepyeni bir parça, geçen sene toptan olarak 200 liraya almıştım. Şu anda toptancı 740 lira diyor. 740 liraya alacağım, insanlara ne kadar satacağım? Satamam. Şu anda 750 liraya müşteriye tanıtıyorum. Müşteri alamıyorum, çok zor. Bunların hepsi 2 yıl önce aldığım çantalardan arta kalanlar. Bunları değerlendirip satacağım. Hiçbir eseri satın alamıyorum veya yayınlayamıyorum. Orijinal olmayan uygun bir çalışma 500 liradan başlıyor. 500’e alacağım; Üzerine elektriğimi, vergimi, işçimi, emeğimi koyup satacağım. Ne kadara satacağım? 600 lira diyorum, 100 lira yeter para ama satamam.”

BAŞKAN: Sinekleri avlıyorlar. ARALIK-OCAK AYLARINI DÜŞÜNÜYORUZ. BİRDEN FAZLA İŞLETME KAPATILACAK”

Ankara Genel Ayakkabıcılar ve Çantacılar Odası Esnaf ve Sanatkarlar Odası Hüseyin Uzun, sektörde yaşanan durgunluğa ve esnafın yaşadığı sorunlara ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Türkiye’de şu anki durum nedir, çanta sektöründe de aynı. Bugünkü ekonomik koşullar, enflasyon ve faizlerin yeniden zirveye çıkması, dövizin bu kadar yükselmesi, maliyetlerin artmasıyla birlikte fiyat artışlarına neden oldu. Bundan dolayı Ona göre satışlarda bir sakinlik var.Ben de geziyorum, çantacılar sinek yakalıyor.Maalesef bugün esnaf birden fazla iş yapabiliyor ama inanın biz Aralık-Ocak ayını düşünüyoruz, birden fazla iş yapacak. Kapalı olacaktır.Bağcılar Çarşısı,fiyat,kalite,Standart,marka gibi her yönüyle alternatiftir.Müşteri olmasa mekanımız boş kalmaz.Okul dönemi az çok açılmasına rağmen piyasa oldukça sakin 15 gün.Fiyatlar 3-4 kat arttı.Birçok ebeveyn şu an alışveriş yapamıyor,tamir ve tadilat işine yönelmeye başladılar.Tadilat ve tadilatta bile vatandaşla pazarlık yapıyorlar.Vatandaşlar orada çabalıyorlar. göz parıltısı dediğimiz emeği satın almak. Tamir fiyatları da çok fahiş değil. Ama o bile şu anda çok sakin. İlk defa bu kadar çok mekaniğin çoğaldığını görüyorum. Yeni tamir atölyelerimiz açılıyor. Mekanikçilerimiz de personel arıyor.

VELİLERİMİZ ALTERNATİF YERLERİ ZİYARET EDEBİLİR, ALIŞVERİŞLERİNİ DAHA KALİTELİ VE UCUZ ÜRÜNLERİN OLDUĞU YERLERDEN YAPABİLİRLER.”

Bu ülkede özellikle elektrik fiyatlarındaki artışın tamamen durdurulması gerekiyor. Devletin ve hükümetin buna bir analiz bulması gerekiyor. Türkiye’de elektriğe ve benzine yapılan zammı yansıtmayan hiçbir şey yok. İnsanlar artık bundan bıktı. Bu maliyetin bir an önce durdurulması gerekiyor. Velilerimiz alışverişlerinde lisanslı ürünleri tercih etsin. Alternatif yerleri gezerek, nerede daha kaliteli ve daha ucuz ürün varsa o yöne doğru alışveriş yapmalıdırlar. Alternatif olarak Bizim Bağcılar Sokağı’nın hem tedarik hem de ucuzluk açısından Türkiye’de bir marka olduğunu söyleyebilirim. Bilinçli alışveriş yapsınlar.”

MUHAFIZ:ÇANTAYI 3 YILDIR BİRE BİR KULLANIYOR”

  1. Kızına ilkokula başlayacak kızı için çanta almaya geldiğini anlatan bir veli, fiyatları nasıl bulduğu sorulduğunda “Fiyat yüksek, çok yüksek. Kardeşimle pazarlık yapacağız. 3 yıldır aynı çantayı kullanıyor, eskidiği için tamir ettiremedik.”

LİSANSLI İŞLERE YAKLAŞILMIYOR”

Bu yıl ilkokula başlayacak kızına çanta almaya gelen bir veli şunları söyledi:

“Kızım birinci sınıfa başlayacak. Ona çanta almaya gittik. Ben başlayınca kardeşine uygun bir çanta aldık, onunla idare ediyoruz. Dışarı çıktık ama fiyatlar fırladı. Fena değil burası. Ama ruhsatlı işlere yaklaşılmıyor. 1500’e varan çantalar var, 2 bin liraya, 3 bin liraya kadar çantalar var. Sorun şu ki, nasıl olacağını bilmiyoruz. Burayı da düşündük. Bu bölge toptancı olduğu için burada fiyatlar daha uygun.”

ÖĞRENCİ:ORTAOKULA GELDİĞİMDE YENİLEYECEĞİM”

Bu dönem 4’üncü sınıfa başlayacak öğrenci, ‘Çantanızı ne zaman yenilemek istersiniz’ sorusuna şu yanıtı verdi:

“Birinci sınıfa başladığımda çantam alınmış. Şimdi dördüncü sınıfa başlayacağım. Ortaokula geçince yenilemeyi düşünüyorum.”

MÜMKÜN OLURSA TAMİR EDECEĞİM”

  1. Derse başlayacak çocuğu için okul çantası almaya gelen bir veli ise eski çantayı tamir ettirmek için geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bana biraz değerli geliyor. Alım gücü düştüğü için biraz zorlanıyoruz. 7. sınıfa başlayacak. Maalesef bir yılda eski çanta yırtılıyor, yenilemek zorunda kalıyoruz. Bir şey arıyorum. Uygun olan yerden almaya çalışacağız.”

Kaynak: ANKA / Yeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler